duminică, 27 martie 2016

Glosarul de fibre si tesaturi



  Atelierul Maria Belini utilizeaza cele mai fine tesaturi pentru articolele de imbracaminte si accesorii. 
Daca esti interesata care sunt aceste tesaturi, de ce le folosim si cum trebuie intretinute,  te rog sa consulti glosarul de fibre si tesaturi pe care ti-l ofer in continuare. Cu speranta ca aceste informatii iti vor fi de un real folos te astept cu incredere sa vizitezi site-ul oficial Maria Belini

Fibrele pot fi naturale sau obtinute prin diferite procese de prelucrare.
  Fibre naturale
 - Fibre de provenienta naturala. Acestea sunt durabile, se simt placut la atingere, respira. Fibrele naturale se intretin mai greu decat cele artificiale si nu se preteaza la orice tip de articol.
- Fibrele vegetale (bumbac, in) se sifoneaza usor. Cele mai des intalnite fibre naturale sunt: bumbacul, inul, alpaca, casmir, mohair, matase, lana.
  Fibre artificiale
 - Fibre create prin procesarea chimica a celulozei sau a lemnului. Acestea se drapeaza frumos, se simt placut la atingere, se sifoneaza greu si ofera confort si usurinta in intretinere, asemanator fibrelor naturale. Cele mai des intalnite fibre artificiale sunt: viscoza, acetatul, triacetatul, modalul, cupro si lyocell.
  Fibre sintetice
 - Fibre create prin procesarea chimica a derivatilor de petrol. Acestea sunt rezistente la sifonare, isi pastreaza forma si sunt durabile in timp. Cele mai des intalnite fibre sintetice sunt: poliesterul, elastanul, poliamida, nylon, acrilicul cat si aramidele (Kevlar, Twaron, Nomex)
     


Glosar de tesaturi
Angora - Un fir textil care este filat din parul lung si matasos al iepurelui de Angora.

Boucle - Un fir textil nou cu efect aerisit si innodat care creeaza o suprafata cu o textura buclata.
Piele naturala - Piele fina, naturala, care se foloseste de obicei la confectionarea pantofilor si a accesoriilor.

Casmir - Lana fina de foarte buna calitate facuta din baza moale a blanii caprei de casmir. Firele de casmir creaza o tesatura extrem de moale, usoara si eleganta la atingere. Date fiind calitatile sale care il fac foarte usor, casmirul este o tesatura care poate fi purtata de-a lungul intregului an.
Bumbac - Tesatura moale, naturala, confortabila, care respira. Bumbac poplin - Un material de calitate cu tesatura deasa, egala si neteda. Cel mai frecvent folosit in cadrul colectiilor de camasi si bluze. Bumbac satinat - O tesatura speciala care da bumbacului luciu si luminozitate. Un tuseu rafinat pentru pantaloni si fuste casual.
Crep (Tesatura creponata) - O tesatura din fibre sintetice, artificiale sau naturale care sunt rasucite pentru a da o textura usor incretita. Cel mai adesea utilizate pentru costume sau rochii.
Denim - O tesatura diagonala puternica si durabila de bumbac, cel mai adesea in nuante de albastru. Denimul de baza este o tesatura de o inalta calitate cu o textura neteda naturala si o linie diagonala curata. Poate fi si prespalat pentru o aparenta usor uzata.

Jacquard(brocard)- O tesatura speciala la care modelul este tesut direct in material.
In - Un fir textil durabil, extrem de racoros si aerisit, din fibre naturale.
Jerse (Tricot) - Tesatura usoara, din amestec de vascoza cu tuseu moale si textura subtila de crep. Este foarte indicata pentru calatorii pentru ca nu se sifoneaza, se impacheteaza cu usurinta si ofera confort si usurinta in intretinere. Nu poate lipsi din nicio garderoba.
Lana virgina - Lana fina, de calitate superioara, de prima origine animala. Lana virgina nu a fost reciclata.
Organza - Material fin, tare, lucios care se foloseste de obicei pentru toalete de seara. Organza poate aparea intr-o varietate de fibre inclusiv matasea.

Poliester - Fibra sintetica cu uscare rapida, rezistenta la sifonare si care isi pastreaza forma in mod extrem de bine. Nu se decoloreaza.
Matase artificiala (vascoza) - Fibra artificiala durabila, ce se drapeaza frumos si se simte placut la atingere.  Vascoza este utilizata si in combinatii elastice (jerse/tricot), pentru fabricarea unei mari varietati de articole ale colectiilor.
Satin - Tesatura neteda si lucioasa care poate fi fabricata din diverse fibre. Tesaturile de satin sunt lucioase pe fata si mate pe dos.
Matase - O fibra lucioasa si fina care poate fi tesuta sau tricotata intr-o multitudine de materiale de calitate pentru orice sezon. Sifon de matase - O tesatura extrem de usoara si subtire. Matase creponata - O tesatura rafinata de matase care se drapeaza excelent. Suprafata sa de tip crep ii da un luciu usor.
Matase Georgette - O tesatura fina, subtire, facuta cu fire textile de matase, rasucite, care se drapeaza foarte bine in stiluri vaporoase si feminine.
Matase Dupioni - O tesatura ferma, cu textura ingrosata, realizata din fibre de matase. Tesatura prezinta un luciu subtil si se vopseste foarte bine, producand un material cu o culoare intensa. Dupioni este o tesatura polivalenta care poate fi purtata cu orice ocazie.
Matase Santung - Similar matasii Dupioni. Material realizat din fibre de matase cu o suprafata distincta ingrosata si cu asperitati. Tesatura este foarte tare cu un luciu subtil care se coloreaza frumo.
Spandex (Elastan) - Fibra textila ce asigura capacitate de intindere si pastrare a formei in amestec cu orice fibra (naturala, artificiala, sintetica).
Tafta - O tesatura neteda, tare si lucioasa care poate fi realizata din multe tipuri de fire si fibre textile. Taftaua a devenit un material polivalent care poate fi purtat atat in timpul zilei cat si seara.

Tulle - O tesatura subtire de tip plasa, care se utilizeaza in general pentru evenimente mondene si pentru toalete de seara.
Catifea - Un material de lux caracterizat prin plusul sau moale si gros. Catifeaua este realizata dintr-o mare varietate de fibre si amestecuri cum ar fi vascoza/matase, bumbac sau nailon, si care suporta cel mai inalt nivel de intensitate si bogatie a colorii.

Dublu crep de lana - Un crep de lana foarte fin, tesut cu o rasucire moderna realizata prin lipirea a doua straturi de tesatura, un tuseu moale si usor.
Voal de lana - O tesatura usoara si transparenta de lana care poate fi purtata tot anul.
Lana Merinos - Lana fina de calitate superioara produsa de rasa de oi Merinos. Minunat de moale la atingere, lana Merinos este un fir textil polivalent care poate fi tesut sau tricotat pentru a produce o mare varietate de materiale de toamna. Lana elastica - Lana in amestec cu elastan pentru un adaos de confort si lejeritate. O actualizare subtila care transforma firul textil de lana clasic intr-unul nou si modern. Un articol esential in orice garderoba moderna.

Intretinerea tesaturilor
General
O regula de baza este ca intotdeauna sa cititi continutul etichetei de intretinere, cusuta in interiorul produsului si sa acordati atentie etichetelor de atentionare atasate pentru a vedea cum va veti intretine articolul de imbracaminte. Uneori, acesta poate parea ca ar putea fi spalat, insa, din motive de fabricatie, poarta avertismentul sau simbolul "Se curata exclusiv chimic". Daca pe eticheta scrie "Se curata exclusiv chimic", se recomanda curatarea chimica a celor doua piese ale unui compleu chiar daca numai pantalonii sau sacoul necesita acest lucru. In timpul procesului de curatare pot aparea mici modificari, iar curatarea chimica a celor doua piese in acelasi timp asigura mentinerea aceleiasi culori la intreg costumul. Cand pe eticheta scrie "Folositi detergent cu actiune usoara" trebuie sa folositi un detergent cu actiune usoara, conceput pentru spalarea in apa rece a articolelor delicate. Cand pe eticheta pentru intretinere scrie "Spalare manuala", se va folosi apa calduta. Nu folositi inalbitori pe baza de clor la spalarea articolelor colorate.
Casmirul
Se curata chimic. Articolele tricotate nu se agata pe sarma de uscat niciodata pentru ca se deformeaza. Ele trebuie uscate pe o suprafata plana. Casmirul trebuie sa fie pastrat impachetat in pungi de hartie sau transparente pentru articole de imbracaminte. Astfel va ramane curat si se va preveni scamosarea prin frecarea obiectelor de imbracaminte intre ele. Scamele (mici ghemotoace formate pe suprafata materialului) se indeparteaza prin taierea cu atentie cu un aparat de ras.
Bumbacul
Daca pe eticheta scrie "Spalati la masina", folositi detergent universal si urmati instructiunile de temperatura de pe obiectul de imbracaminte. Daca pe eticheta scrie "Uscare in uscator cu tambur rotativ", scoati articolul imediat la finalul procesului, pentru a preveni sifonarea. Tricotaje (tricouri, bluze): Se vor usca intinse orizontal pentru a preveni intrarea la apa. Pulovere: Se usuca in uscatorul cu tambur rotativ partial dupa care se scot si se usuca intinse orizontal.
Pielea/pielea intoarsa
Articolele trbuiesc pastrate intr-un loc uscat si racoros. Pastrarea pielii sau a pielii intoarse in huse din plastic poate usca sau decolora pielea. Prin plasarea unei acoperitori obisnuite din hartie peste umeri, articolul poate fi aparat de depunerile de praf. Intre curatarile profesionale este indicata pastrarea pieselor de imbracaminte din piele intoarsa curate prin indepartarea prafului cu un burete.  Articolele din piele sau din piele intoarsa trebuie agatate pe umerase profilate din lemn sau plastic. Astfel isi vor pastra mai bine forma. Nu permiteti murdarirea prea accentuata a articolelor din piele sau din piele intoarsa intre curatarile profesionale pentru ca ar putea deveni imposibil de adus la forma initiala.
Inul 
Daca pe eticheta scrie "Se spala si se usuca la masina", urmati instructiunile de temperatura de pe tesatura. Inul trebuie calcat cat este inca umed pentru a nu ramane sifonat.
Matasea
Daca eticheta de intretinere spune "Spalare manuala", asa cum este cazul la anumite tesaturi din matase, se va utiliza un detergent neutru. Se clateste. Se stoarce usor excesul de apa care se absoarbe intr-un prosop. Nu se stoarce si nici nu se rasuceste articolul. Cusaturile se netezesc si se indreapta, iar articolul se usuca afara, insa nu expus direct sau complet la lumina soarelui. Matasea se calca pe dos, cat timp este inca umeda.
Lana
Daca pe eticheta scrie "Spalare manuala" se va folosi un detergent cu actiune usoara in apa calduta. Se inmoaie timp de cateva minute; se scutura usor si se clateste. Asigurati-va ca ati eliminate toata spuma. Nu stoarceti si nici nu rasuciti, ci rulati articolul intr-un prosop absorbant si stoarceti-l usor. Scoateti articolul si asezati-l intins la orizontala pentru a se usca. 

Lana, cu exceptia celei tricotate, se improspateaza prin atarnare in baia in care se acumuleaza abur.  Lana are nevoie de aerisire si de spatiu pentru a respira. Articolele din lana (cu exceptia tricotajelor) trebuie sa fie agatate pe umerase adecvate in dulapuri ventilate. Lana se strange si isi pierde prospetimea la temperaturi inalte. Toata lana se curata chimic, cu exceptia acelor articole marcate clar cu "Se pot spala". 

Sursa: internet



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu